Sağlıklı bir yaşam sürmek için vücut aktifliğini sağlamak şarttır. İnsanların sağlığını korumak ve vücudun aktif kalmasını sağlamak için yaptığı hareket aktivitelerine spor denir. Spor yapmanın birden fazla alternatif yolu vardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, pilates, bisiklet sürme gibi aktiviteler aktif kalma amacıyla yapılan en temel spor dalları arasındadır. Spor yapmak, bireylerde aktifliği sağlar ve sağlıklı yaşama teşvik eder. Spor yapan kişiler sağlıklarını her zaman spora borçlu olduklarını belirtirler. Peki ya gerçekten neden spor yapmalıyız? Alpha Sportive olarak sizin için bu soruyu 10 başlık altında cevapladık. Okumaya devam edin!


1. Spor yapmak kişiye canlılık sağlar


Egzersiz yaparken bireyin kalp atışları hızlanır, dolayısıyla vücuda daha fazla kan pompalanır. Böylece vücutta hücrelere taşınan oksijen miktarı artar ve bu durum spor yapan kişinin daha enerjik ve canlı olmasına yardımcı olur.

Spor rutini oluşturulan ilk zamanlarda yorgunluk hissetmek normaldir; ancak düzenli bir antrenman serisi oluşturabildikten sonra, sporun size nasıl canlılık ve dinçlik kazandırdığını göreceksiniz.


2. Spor yapmak daha güçlü kaslara sahip olmayı sağlar


Spor sayesinde kazanılan güçlü kaslar, sadece estetik amaçlı değildir. Güçlü kaslara sahip olmak vücudu korur. Düzenli spor yaparak daha güçlü ve sıkı bir vücuda sahip olmakla kalmayız. Dik bir duruş, ağrısız bir sırt demektir ve bu sizi ileride kambur kalmaktan kurtarır.


3. Spor yapmak nefes kalitesini yükseltir


Düzenli yürüyüş, koşu, pilates gibi spor aktiviteleri kişilerin daha sağlıklı akciğerlere sahip olmasını sağlar. Zaman içerisinde oluşabilecek akciğer hastalıkları riskini azaltır. Bu egzersizler aynı zamanda kalp kaslarını ve kalbin pompalama gücünü artırır. 


4. Spor yapmak metabolizma hızını artırır


Spor, kilo verme sürecinin en büyük destekçisidir. Sporsuz kilo vermek hem sağlıklı değildir hem de sizi istediğiniz sıkı görüntüye ulaştıramaz. Düzenli spor, metabolizma hızını artırır, aldığınız kalorilerin yağa dönüşmesini engeller ve bu sayede kilo kontrolü sağlar. 


5. Spor yapmak odak sorunlarını ortadan kaldırır


Düzenli spor, sadece hareket etmek değildir, birçok odak aktivitesini de yanında getirir. Denge ve kondisyon gerektiren antrenmanlar, zamanla kişinin odaklanma seviyesini artırır. Odaklanma sorunları yaşayan kişilerin spor yaparak bu sorunun üstesinden geldiği görülmüştür.


6. Spor yapmak mutluluk verir


Sporun sağladığı mutluluk bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Antrenmanlar vücudun endorfin hormonu salgılamasını sağlar ve bu hormon mutluluk seviyesini artırır. Mutluluk seviyesi artarken, stres hormonu olarak bilinen kortizol salınımını da antrenmanlar sayesinde azalır. Spor bireylerde ruh halinin iyileşmesine yardımcı olur. Sağladığı enerjinin yanı sıra; kişi aynada en iyi halini gördüğü için psikolojik olarak rahat ve yüksek öz güvenli olur.


7. Spor yapmak yaşlanmayı geciktirir


Spor yapan kişilerde hücre yenilenmesi hızı, yapmayan kişilere göre daha yüksektir. Düzenli spor, bireyi yaş ilerlemesinin getirdiği kronik hastalıklardan ve fiziksel sorunlardan uzak tutar. Aktif spor hayatı olan kişilerde eklem rahatsızlıkları erken yaşlılık döneminde kolay kolay görülmez. Ancak spor yaşamı olmayan kişiler, erken dönemlerde ciddi eklem sorunlarıyla karşı karşıya kalır. Düzenli spor yapmak, bireyin hem bugününe hem de geleceğine yapabileceği en büyük yatırımlardan biridir.


8. Spor  yapmak vücutta pH seviyesini düzenler


Düzenli egzersizler sayesinde vücudun pH dengesi her zaman düzenli kalır. Aktif spor yaşamı olan kişiler bu sayede romatizma, kanser gibi hastalıkların önüne geçebilir.


9. Spor yapmak sağlıklı kilo almanın en iyi yoludur


Kilo kontrolü sadece kilo vermek değildir. Çeşitli yeme bozukluklarına sahip olan kişilerin de en büyük dostu spordur. Spor yaparak daha güçlü kaslara sahip olan kişiler bu sayede sağlıklı ve doğru bir şekilde kilo alır. 


Spor yapmak vücudu toksinlerden arındırır


Kalp ritmini hızlandıran egzersizler vücut için antioksidan görevi görür. Özellikle   yüksek tempolu kardiyo egzersizleriyle birlikte bol su tüketimi, kişilerin vücuttan ödem atması için en iyi yoldur.


Spor yapmak söz konusu olunca herkesin aklına “en profesyonel şekilde yapmak” geliyor, ancak bu oldukça yanlış. Herkesin egzersiz rutini kendine özeldir ve tartışmaya açık değildir. Kişi kendisini nasıl hareketli ve iyi hissediyorsa onun için spor pratiği o kabul edilir. Spor deyince akıllara Herkül gibi ağırlıklar kaldırma zorunluluğunun olması en büyük yanılgılardan biridir. Eğer spora nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, buradan “Spora başlamak için nasıl motivasyon kazanılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Spor yapmak için spor salonu şart değildir, evde spor programları da mevcuttur. 

Basit programlar takip ederek evde spor hareketleri yapmak mümkündür. Günümüzde birçok profesyonel antrenör çeşitli internet kanalları üzerinden egzersiz programları yayınlamaktadır. Üstelik sadece bununla da sınırlı değil, ücretsiz egzersiz videoları ve canlı yayınlar da oldukça yaygın. Herkes spor salonuna gitmeyi sevmeyebilir, bu durumda kendi kendine spor yapmak, spor salonlarına en iyi alternatiflerden biridir. Alpha Sportive ev tipi spor aletlerine güvenli ve kaliteli bir şekilde ulaşma imkanını her zaman size sunar!  Alpha Sportive olarak yalnızca spor salonu ekipmanları için değil, aynı zamanda sağlığınız için de çalışıyoruz. Önerilerimiz doğrultusunda bir yürüyüşe çıkarak aktiflik kazanmaya ne dersiniz?

Ürünlerimizi İncelediniz mi?